DEGUSTACJA ZDROWEJ ŻYWNOŚCI

W ciągu roku szkolnego  uczniowie  realizowali zagadnienia o tematyce prozdrowotnej. Pod kierunkiem nauczycieli zdobywali wiedzę na temat racjonalnego i zdrowego odżywiania, poznali strukturę piramidy żywienia, wiedzą które produkty są zdrowe, a jakich należy unikać, potrafią podać witaminy znajdujące się w owocach i warzywach. 29 maja  uczniowie z klas I-III zdobytą wiedzę teoretyczną wykorzystali w działaniu praktycznym. Na warsztatach kulinarnych z pomocą rodziców przygotowali zdrowe jedzenie. Można było spróbować pysznych kanapek ze zdrowego, ciemnego pieczywa z twarożkiem i warzywami, sałatek i szaszłyków owocowych, tortilli z serkiem i warzywami, pieczywa chrupkiego ze zdrowymi pastami, ciasta marchewkowego i pomidorowego, ciasteczek owsianych oraz napić się  świeżo wyciskanych soków i lemoniady. Celem akcji było zachęcenie wszystkich uczniów do zdrowego odżywiania się i zmiany nawyków żywieniowych oraz wykorzystywanie owoców, warzyw i produktów mlecznych w codziennej diecie. Dziękuję nauczycielom za realizację zagadnień z ,,Programu dla Szkół”, a rodzicom za współpracę i zaangażowanie.

Koordynator programu Małgorzata Rękas