ZDROWIE NA TALERZU

W ramach realizacji programów profilaktycznych w naszej szkole odbył się  konkurs kulinarny „Zdrowie na talerzu” 30.05.2023. Uczestnicy konkursu - uczniowie z klas IV - VIII przygotowywali różnorodne potrawy z warzyw i owoców. Celem inicjatywy było promowanie świadomego wyboru zdrowych produktów żywieniowych oraz wykorzystywania ich w życiu codziennym. Zachęcenie do spożywania większej ilości warzyw i owoców przez uczniów.
Każdy zespół klasowy bardzo profesjonalnie wykonał swoje zadanie. Komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie.  Ocenie podlegał nie tylko sposób wykonania potrawy, ale również skład poszczególnych produktów użytych do wykonania poszczególnych zadań  oraz ich wartości odżywcze i estetykę przygotowania posiłków wraz z ich prezentacją.  Oto wyniki konkursu:
I miejsce – klasy IV i V a
II miejsce  - klasa V b i  VI
III miejsce – kasa 8a
Wyróżnienie dla klasy VII i VIII b
Laureatom konkursu gratulujemy sukcesu i życzymy dalszego rozwoju w świecie kulinarnym. Dyplomy i nagrody zostaną rozdane na apelu podsumowującym wyniki nauczania w II semestrze.

Opracowanie Katarzyna Lipiak