,,PROGRAMU DLA SZKÓŁ’’- realizacja działań
Programem było objętych 155 uczniów z klas I-V. W roku szkolnym 2022/2023 zostały przeprowadzone następujące działania w zakresie realizacji programu, który miały na celu zmianę nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw, mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie.
Na zajęcia uczniowie przynosili ze swoich ekologicznych ogrodów owoce i warzywa, które były prezentowane na wystawkach klasowych. Poznali ich wartości odżywcze oraz sposoby wykorzystywania do przygotowania zdrowych przekąsek. Uczniowie przygotowywali pyszne surówki według własnego pomysłu ,,Surówka dla zdrówka”, zdrowe przekąski, soki ze świeżo wyciskanych owoców, szaszłyki owocowo - warzywne, kolorowe kanapki z pastą twarogową i warzywami oraz ,,Ufoludki z warzyw i owoców”. Zostały wykonane plakaty promujące higieniczne spożywanie owoców i warzyw oraz piramidy żywienia. Prace plastyczne ,,Mój ulubiony owoc i warzywo”, ,,Moje śniadanie”. Wykonane prace były prezentowane na tablicach szkolnych, miały promować właściwe odżywianie i zachęcić uczniów do zdrowego jedzenia. Odbyły się pogadanki z wychowawcami na temat: ,,Na czym polega właściwe odżywianie”, ,,Jakie jest znaczenia odpowiedniej diety dla utrzymania zdrowia”, ,,Roli witamin w codziennym odżywianiu”. Uczniowie poznali dobre i złe nawyki żywieniowe, analizowali piramidę żywienia i dyskutowali co powinno się jeść na śniadanie by było zdrowe i dawało energię na cały dzień ,,Śniadanie daje moc”. Rozmawiali na temat ekologicznych produktów i układali rady jak należy je pakować, aby zachowały świeżość. Odbyły się spotkania z pielęgniarką szkolną na których uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania. Organizowane były konkursy ,,Żeby życie miało smaczek, raz marchewka, raz buraczek”, ,,Zdrowe i niezdrowe produkty”. Zostały wykonane gazetki ścienne: ,,Czy wiesz jak się zdrowo odżywiać?, ,,Nasze jadłospisy”, ,,Wystawa obfitująca w zdrowie- owoce, warzywa i produkty mleczne”, ,,Wartości odżywcze – mleko i jego przetwory”, ,,Zdrowe odżywianie zawsze w cenie”. Uczniowie opracowali książkę kucharską w której zostały zamieszczone przepisy na zdrowe przekąski z owoców i warzyw oraz prezentację multimedialną ,,Piramida zdrowia”. Nauczyciele wykorzystywali na zajęciach materiały edukacyjne z serii ,,Ekipa Chrumasa”, ,,Pamiętnik Chrumasa”, różne zabawy dydaktyczne: ,,Czy wiesz co jesz?, ,,Sałatka owocowa, zagadki, quizy, piosenki''.
29 maja na podsumowanie programu odbyły się warsztaty kulinarne. Uczniowie z pomocą rodziców przygotowali zdrowe jedzenie. Następnie była wspólna degustacja. Można było spróbować pysznych kanapek ze zdrowego, ciemnego pieczywa z twarożkiem i warzywami, sałatek i szaszłyków owocowych, tortilli z serkiem i warzywami, pieczywa chrupkiego ze zdrowymi pastami, ciasta marchewkowego i pomidorowego, ciasteczek owsianych oraz napić się świeżo wyciskanych soków i lemoniady.
Udział uczniów w programie znacząco wpłynął na poprawę świadomości dzieci na temat zdrowego żywienia.
Koordynator programu Małgorzata Rękas