,,PROGRAMU DLA SZKÓŁ’’- realizacja działań

Programem było objętych 155 uczniów z klas I-V. W roku szkolnym 2022/2023 zostały przeprowadzone następujące działania w zakresie realizacji programu, który miały na celu zmianę nawyków żywieniowych dzieci poprzez  zwiększenie udziału owoców i warzyw, mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie.  
Na zajęcia uczniowie  przynosili  ze swoich ekologicznych  ogrodów owoce i warzywa, które były prezentowane na wystawkach klasowych. Poznali  ich  wartości odżywcze oraz sposoby wykorzystywania do przygotowania zdrowych przekąsek. Uczniowie  przygotowywali pyszne surówki według własnego pomysłu ,,Surówka dla zdrówka”, zdrowe przekąski,  soki ze świeżo wyciskanych owoców,  szaszłyki owocowo - warzywne, kolorowe kanapki z pastą twarogową i warzywami oraz ,,Ufoludki z warzyw i owoców”.  Zostały wykonane plakaty  promujące higieniczne spożywanie owoców i warzyw oraz piramidy  żywienia. Prace plastyczne ,,Mój ulubiony owoc i warzywo”, ,,Moje śniadanie”. Wykonane prace były prezentowane na tablicach szkolnych, miały promować właściwe  odżywianie i zachęcić uczniów do  zdrowego jedzenia. Odbyły się pogadanki z wychowawcami na temat: ,,Na czym polega właściwe odżywianie”, ,,Jakie jest  znaczenia odpowiedniej diety dla utrzymania zdrowia”, ,,Roli witamin w codziennym odżywianiu”. Uczniowie   poznali dobre i złe nawyki żywieniowe, analizowali  piramidę żywienia i dyskutowali co powinno się jeść na śniadanie by było zdrowe i dawało energię na cały dzień ,,Śniadanie daje moc”. Rozmawiali na temat ekologicznych produktów i układali  rady jak należy je pakować, aby zachowały świeżość. Odbyły się spotkania z  pielęgniarką szkolną na których uczniowie  poznali zasady  zdrowego odżywiania. Organizowane były  konkursy  ,,Żeby życie miało smaczek, raz marchewka, raz buraczek”, ,,Zdrowe i niezdrowe produkty”. Zostały wykonane gazetki ścienne: ,,Czy wiesz jak się zdrowo odżywiać?, ,,Nasze jadłospisy”, ,,Wystawa obfitująca w zdrowie- owoce, warzywa i produkty mleczne”, ,,Wartości odżywcze – mleko i jego przetwory”, ,,Zdrowe odżywianie zawsze w cenie”. Uczniowie opracowali  książkę kucharską w której zostały zamieszczone przepisy na zdrowe przekąski  z owoców i warzyw  oraz  prezentację multimedialną ,,Piramida zdrowia”. Nauczyciele wykorzystywali na zajęciach materiały edukacyjne z serii ,,Ekipa  Chrumasa”, ,,Pamiętnik Chrumasa”, różne zabawy dydaktyczne: ,,Czy wiesz co jesz?, ,,Sałatka owocowa, zagadki, quizy, piosenki''.
29 maja na podsumowanie programu  odbyły się  warsztaty kulinarne. Uczniowie z pomocą rodziców  przygotowali zdrowe jedzenie. Następnie była  wspólna degustacja. Można było spróbować pysznych kanapek ze zdrowego, ciemnego pieczywa z twarożkiem i warzywami, sałatek i szaszłyków owocowych, tortilli z serkiem i warzywami, pieczywa chrupkiego ze zdrowymi pastami, ciasta marchewkowego i pomidorowego, ciasteczek owsianych oraz napić się świeżo wyciskanych soków i lemoniady.
Udział uczniów w programie znacząco wpłynął na poprawę świadomości dzieci na temat zdrowego żywienia.

Koordynator programu Małgorzata Rękas