PROGRAM DLA SZKÓŁ

W roku szkolnym 2017/18 nasza szkoła brała udział w ,,Programie dla szkół”, który obejmuje ,,Mleko w szkole” i ,,Owoce i warzywa w szkole”.  Programem było objętych 183 uczniów z klas I-V. Celem tego programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci oraz zwiększenie udziału owoców i warzyw jak również mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie. Nauczyciele i wychowawcy uczący w tych klasach na zajęciach dydaktycznych lub godzinach wychowawczych realizowali zagadnienia dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. W ramach tego programu były prowadzone pogadanki, dzięki którym dzieci poznały wartości odżywcze owoców i warzyw, rolę witamin w budowaniu odporności na choroby, podstawowe składniki żywności i ich funkcje jakie pełną w organizmie. Układały jadłospisy, wykonywały plakaty – piramida żywienia, gazetki tematyczne: Zdrowe odżywianie, prezentacje multimedialne na temat zdrowego stylu życia oraz wartości odżywczych owoców i warzyw. Robiły również na zajęciach artystycznych z warzyw i owoców ludziki, ufoludki – śmieszne stworki. W ramach zajęć kulinarnych były wykonywane sałatki warzywne i owocowe, surówki jesienne, soki owocowe i wiosenne kanapki.
Podsumowaniem tego projektu były warsztaty kulinarne ,,Owoce i warzywa w szkole” w których uczestniczyły klasy I-III oraz dzieci z oddziałów 0a i 0b. Uczniowie z pomocą rodziców przygotowali pyszne sałatki owocowe, koktajle, kanapki, koreczki i szaszłyki owocowo-warzywne. Następnie odbyła się wspólna degustacja w której uczestniczyła dyrekcja szkoły, dzieci i rodzice.

Opracowała Małgorzata Rękas