,,PROGRAM DLA SZKÓŁ” – realizacja zadań edukacyjnych.

W roku szkolnym 2018/19  nasza szkoła uczestniczyła w ,,Programie dla szkół”. W ciągu całego roku objętych było 191 uczniów z klas I-V.  Celem tego programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci oraz zwiększenie udziału owoców i warzyw jak również mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie.  W ramach  programu w ciągu całego roku szkolnego były realizowane różnorodne zadania edukacyjne, we współpracy z pielęgniarką szkolną i rodzicami. Prezentowano dary jesieni podczas wystaw klasowych z owoców i warzyw: ,,Kosz obfitości”, ,,Owoce i warzywa z naszego sadu i ogrodu”, ,,Dary z sadu i ogrodu”, ,,Jesienny kącik-owoce i warzywa”, dzięki którym dzieci poznały różne owoce i warzywa, wartości odżywcze oraz sposoby wykorzystywania ich w gospodarstwie domowym. Wykonywały plakaty: ,,Pięć razy dziennie warzywa i owoce czyli naturalne witaminy”, uczniowie wiedzą ,że należ spożywać owoce i warzywa, ponieważ są źródłem witamin i powinny  znaleźć się w codziennym jadłospisie.  Przygotowywały z owoców i warzyw zdrowe przekąski: ,,Smakołyki dla naszej pani”, zdrowe kanapki,  zdrowe kolorowe sałatki. Poznały wartości odżywcze warzyw i owoców, a także dobre i złe nawyki żywieniowe. Odbyły się pogadanki z wychowawcami na temat: ,,Jakie witaminy znajdują się w warzywach i owocach”  oraz  pielęgniarką szkolną:  ,,Jak należy jeść, aby zdrowym być”, ,,Dlaczego warto jeść owoce i warzywa”, ,,Czy wiesz co jesz, jak prawidłowo zbilansować własną dietę”, ,,Jaki wpływ na nasze samopoczucie i wygląd mają owoce i warzywa?”, ,,Wiem co jem - warzywa i owoce źródłem witamin”. Dzieci układały i prezentowała reklamę zdrowej żywności z wykorzystaniem wykonanego rekwizytu, a także rozmawiała na temat dbałości o własne zdrowie i czynników, które mają na nie wpływ na podstawie wiersza Małgorzaty Strzałkowskiej ,,Paliwo”. Dzięki tym zajęciom uczniowie potrafią wymienić główne składniki pokarmowe, znają wartości odżywcze podstawowych pokarmów, wiedzą, że każdego dnia należy spożywać owoce i warzywa oraz produkty mleczne aby być zdrowym, rozumieją, że oprócz właściwego odżywiania potrzebny jest ruch i aktywny wypoczynek. Odbyły się klasowe konkursy: ,,Jem zdrowe śniadanie”, ,,Owocowy tydzień dla wytrwałych”, ,,Zdrowe drugie śniadanie”, ,,Owocowo - warzywna rewia, czyli zorganizuj sobie zdrową przekąskę”, ,,Warzywny tydzień dla wytrwałych”, a także kiermasz przetworów owocowych i warzywnych. Wspólne jedzenie sprzyjało utrwaleniu pozytywnych nawyków żywieniowych i przełamania niechęci do jedzenia określonych produktów. Uczniowie przedstawili inscenizację wiersza Jana Brzechwy „Na straganie” i dowiedzieli się  o zdrowych nawykach dzieci oraz poznali właściwości odżywcze warzyw, wykonały scenkę dramową wiersza Jana Brzechwy ,,Wizyta żaby u lekarza”. Stworzyły piramidę żywieniową.  Były na działce w gospodarstwie rolnym. Zajęcia promowały zdrowe odżywianie i jedzenie warzyw i owoców, a także poznały zasady uprawy warzyw ekologicznych. Na podsumowanie ,,Programu dla szkół” 12 czerwca 2019r. zostały zorganizowane warsztaty kulinarne. Wzięli w nich udział wszyscy uczniowie objęci tym programem. Dzieci z pomocą rodziców przygotowały pyszne sałatki owocowe, koktajle, kanapki, koreczki i szaszłyki owocowo-warzywne. Następnie odbyła się wspólna degustacja w której uczestniczył dyrektor szkoły, dzieci i rodzice.

Opracowała Małgorzata Rękas