,,PROGRAM DLA SZKÓŁ” -  realizacja zadań edukacyjnych.

Nasza szkoła uczestniczy w ,,Programie dla szkół”. Jest to program skierowany do uczniów z klas I–V. Celem tego programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci oraz zwiększenie udziału owoców i warzyw jak również mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie. W ramach  programu w I semestrze nauczyciele przeprowadzili po  dwa  działania edukacyjne, które były realizowane we współpracy z pielęgniarką szkolną na zajęciach dydaktycznych i godzinach wychowawczych. Prezentowano dary jesieni podczas wystaw klasowych z owoców i warzyw: ,,Warzywa i owoce na naszych stołach”, ,,Jesienny kącik przyrody”, dzięki którym dzieci poznały różne owoce i warzywa, wartości odżywcze oraz sposoby wykorzystywania ich w gospodarstwie domowym. Wykonywały plakaty promujące zdrowy tryb życia, piramidy żywienia oraz pracę plastyczną ,,Warzywny ludzik”. Uczniowie znają zasady zdrowego i racjonalnego odżywiania się, wiedzą, że należy spożywać owoce i warzywa, ponieważ są źródłem witamin i powinny  znaleźć się w codziennym jadłospisie.  Przygotowywały surówkę z jesiennych warzyw  oraz surówkę z kiszonej kapusty. Dzieci wiedzą, że kiszona kapusta jest źródłem witaminy C, która chroni je przed chorobami. Odbyły się pogadanki z wychowawcami na temat: ,,Owoce i warzywa są zdrowe”,  ,,Wiem co jem”, ,,Zwiększenie spożywania mleka i przetworów mlecznych w codziennej diecie”, ,,Śniadanie daje moc”, ,,Dlaczego warto jeść warzywa i owoce”, ,,Skutki złego odżywiania” oraz z pielęgniarką szkolną: ,,Wartości odżywcze pokarmów”, ,,Czy wiesz co jesz-zasady zdrowej i zbilansowanej diety”. Dzięki tym zajęciom uczniowie potrafią wymienić główne składniki pokarmowe, znają wartości odżywcze podstawowych produktów, wiedzą, że każdego dnia należy spożywać owoce i warzywa oraz produkty mleczne aby być zdrowym, rozumieją, że oprócz właściwego odżywiania potrzebny jest ruch i aktywny wypoczynek, promują zdrowy tryb życia. Odbył się klasowy konkurs  ,,Żeby życie miało smaczek, raz marchewka, raz buraczek”. Uczniowie przynosili w ramach drugiego śniadania ulubione warzywa i owoce. Był prowadzony kalendarz - ,,Zdrowo się odżywiamy” codziennie dyżurny odnotowywał w kalendarzu kto przynosi na śniadanie zdrowe produkty. Dzieci w ciągu tygodnia miały jeść cztery zdrowe śniadania, a raz w tygodniu wybrane przez siebie. Uczniowie układali jadłospis na cały tydzień zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Dowiedzieli się  o zdrowych nawykach żywieniowych, znają produkty, które powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Opracowali klasową książkę kucharską ,,Rondekolandia” w której zostały zamieszczone przepisy na dania z owoców i warzyw. Zajęcia promowały zdrowe odżywianie i jedzenie warzyw i owoców, poprzez wykorzystanie różnych zabaw dydaktycznych: ,,Czy wiesz co jesz?", ,,Sałatka owocowa”. Zabawy wpłynęły na wyrobienie pomysłowości i kreatywności, uczniowie  dowiedzieli się jak ważną rolę odgrywają witaminy oraz w jakich owocach i warzywach się znajdują.

Opracowała Małgorzata Rękas