DZIAŁANIA EDUKACYJNE W RAMACH REALIZACJI ,,PROGRAMU DLA SZKÓŁ’’
ZA ROK SZKOLNY 2020/21

W roku szkolnym 2020/21 w naszej szkole ,,Programem  dla szkół” było objętych 146 uczniów z klas I-V. Wychowawcy realizowali na zajęciach dydaktycznych i godzinach wychowawczych zadania edukacyjne, które miały na celu kształtowanie postaw prozdrowotnych, promowanie zdrowego stylu życia, a także  trwałej zmiany nawyków żywieniowych dzieci poprzez  zwiększenia udziału owoców i warzyw, mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie. Na zajęcia dzieci przynosiły ze swoich ogrodów owoce i warzywa, które były prezentowane  podczas wystaw klasowych: ,,Owoce z domowego ogródka”, ,,Kosz obfitości”, ,,Dary naszych sadów i ogrodów”, ,,Co jesień w koszu niesie?”, ,,Jesienny kącik przyrody”, dzięki którym poznały  różne owoce i warzywa, wartości odżywcze oraz sposoby wykorzystywania ich w gospodarstwie domowym. Wykonała plakaty promujące zdrowe odżywianie ,,Gdzie się kryją witaminy” i piramidę żywienia. W ramach zajęć kulinarnych przygotowywały surówkę z jesiennych warzyw, wykonały uśmiechnięte kanapki, koktajl mleczno-owocowy, sałatkę owocową oraz sok owocowo-warzywny. W klasach odbyły się pogadanki z wychowawcami na temat: ,,Co należy jeść, aby być zdrowym?, ,,Śniadanie daje moc, ,,Wartości odżywcze owoców i warzyw”, ,,Wiem co jem – warzywa i owoce źródłem witamin”, Witaminy i sole mineralne – ważne składniki odżywcze. Dzięki tym zajęciom uczniowie potrafią wymienić główne składniki pokarmowe, znają wartości odżywcze podstawowych produktów, wiedzą, że każdego dnia należy spożywać owoce i warzywa oraz produkty mleczne aby być zdrowym. Rozumieją, że oprócz właściwego odżywiania potrzebny jest ruch i aktywny wypoczynek. Podczas przerw uczniowie  wspólnie spożywali drugie śniadanie połączone z degustacją owoców i warzyw, mleka i przetworów mlecznych, które otrzymywali w ramach programu. Dzieci z klas młodszych wykonały inscenizację wiersz Jana Brzechwy ,,Na straganie” oraz pracę przestrzenną z owoców i warzyw ,,Ufoludki”. Układali jadłospisy na cały tydzień, poznali piramidę żywienia,  oglądali  filmiki edukacyjny  z serii ,,Ekipa Chrumasa” zakładali  ogródki na parapetach,  poznali sposoby ekologicznej uprawy warzyw i owoców. Wykonali gazetki tematyczne: ,,Owocowo i zdrowo”, ,,Wartości odżywcze mleka i przetworów mlecznych. Wszystkie realizowane zajęcia w ramach programu uświadomiły dzieciom, że właściwe odżywianie i zdrowy styl życia warunkują prawidłowy rozwój człowieka.

Opracowała Małgorzata Rękas – koordynator projektu.